Το Κέντρο Λογοθεραπείας και Ειδικών Θεραπειών Talk the Talk CY σε συνεργασία με την Δρ. Gill Rapley με καταγωγή από Αγγλία και δημιουργό του Baby-Led Weaning Approach συνδιοργανώνουν διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Baby-Led Weaning: Μια αναπτυξιακή Προσέγγιση στην Εισαγωγή Στερεών Τροφίμων». Η δίωρη αυτή εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου του 2023 η ώρα 18:00 μέσω της πλατφόρμας ZOOM.US

  Ημερομηνία: 18 Φεβρουαρίου 2023

  Παρουσίαση: Gill Rapley, PhD

  Ώρα Διεξαγωγής Σεμιναρίου: 18:00 – 20:00 [90 λεπτά παρουσίαση και 30 λεπτά ερωτήσεις/απαντήσεις]

  Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλική γλώσσα [ θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση στα Ελληνικά]

  Πλατφόρμα διεξαγωγής: ZOOM.US

  Τιμή: 30 Ευρώ

   Για την ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ πατήστε ΕΔΩ: https://bit.ly/3QIYzoG
  Για τους ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ πατήστε ΕΔΩ: https://bit.ly/3iEy1Z4

  Παρακολουθείστε επίσης το webinar «Adapted Baby-Led Weaning: Προσαρμοσμένη προσέγγιση για μωρά με προβλήματα στη σίτιση» που θα διεξαχθεί στις 25/02/2023 από την δημιουργό της προσέγγισης Jill Rabin, MSCCC-SLP/L IBCLC και επωφεληθείτε έκπτωσης 10 Ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ: https://bit.ly/3ZGCgnN

  Περίληψη: Η παρουσίαση θα σκιαγραφήσει το ιστορικό και το σκεπτικό του Baby Led Weaning (BLW). Θα διερευνήσει τα στοιχεία που υποστηρίζουν την προσέγγιση και θα δείξει πως σχετίζεται με την τυπική ανάπτυξη του βρέφους. Θα περιγραφούν τα βασικά χαρακτηριστικά του BLW και θα συζητηθούν τα γνωστά και πιθανά οφέλη. Θα δοθεί προσοχή στις πρακτικές λεπτομέρειες εφαρμογής της προσέγγισης, με παραδείγματα των τροφίμων που μπορούν να προσφερθούν και του τρόπου παρασκευής και παρουσίασής τους. Τέλος, θα αντιμετωπιστούν κοινές ανησυχίες (όπως ο κίνδυνος πνιγμού) και θα προσφερθούν προτάσεις για περαιτέρω μάθηση. Θα υπάρξει ευκαιρία για ερωτήσεις και συζήτηση.

  Μαθησιακά αποτελέσματα: Με την ολοκλήρωση του διαδικτυακού σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να:

  • Ορίσουν τι είναι το Baby Led Weaning (BLW)
  • Καταγράψουν βασικά χαρακτηριστικά αυτής της προσέγγισης
  • Περιγράψουν τα κύρια οφέλη του BLW για τα μωρά
  • Περιγράψουν αξιόπιστα σημάδια ετοιμότητας για το BLW
  • Υποστηρίξουν τους γονείς, φροντιστές και θεραπευτές στην εφαρμογή του BLW

  Στους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης καθώς και οι σημειώσεις αναφορικά με αυτά που θα παρουσιάσει η εκπαιδεύτρια.

  Γενικές πληροφορίες

  Μέχρι το 2002, η συμπερίληψη των στερεών τροφών στη διατροφή των βρεφών αναμενόταν να ξεκινήσει εντός των πρώτων 6 μηνών ζωής – ιστορικά από την ηλικία των λίγων εβδομάδων, αλλά αργότερα στους 4 μήνες ή αμέσως μετά. Από το 2002, η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν ότι τα στερεά τρόφιμα θα πρέπει να εισαχθούν «γύρω στους 6 μήνες» και ότι θα πρέπει να συνεχιστούν παράλληλα με το θηλασμό για εώς και 2 χρόνια. Για ένα πολύ μικρό μωρό, που δεν μπορεί ούτε να βάλει φαγητό στο στόμα του ούτε να μασήσει, τα στερεά τρόφιμα πρέπει να πολτοποιούνται και να ταΐζονται με το κουτάλι. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητο για την πλειοψηφία των μωρών 6 μηνών, τα οποία είναι σε θέση να κάνουν και τα δύο αυτά πράγματα – και όμως οι συμβατικές συμβουλές προς τους γονείς έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες. Η έννοια του BLW προκύπτει από την αναγνώριση ότι οι στερεές τροφές πρέπει να παρουσιάζονται με τρόπο που ταιριάζει με τα φυσικά ένστικτα των μωρών και τις ικανότητες που σχετίζονται με την ηλικία, παρά σύμφωνα με έθιμα και πρακτικές που στερούνται οποιασδήποτε βάσης στην έρευνα. Στο BLW, είναι το μωρό που αποφασίζει πότε θα αρχίσει να τρώει στερεά τροφή, τι θα φάει (από αυτό που προσφέρεται), πώς και πόσο γρήγορα θα μειωθεί το γάλα του. Από τη στιγμή που δείχνουν ενδιαφέρον, περιλαμβάνονται στα γεύματα της οικογένειας και παρουσιάζονται με υγιεινές τροφές σε μεγέθη, σχήματα και υφές που μπορούν να μαζέψουν και να ροκανίσουν ή να δαγκώσουν και να μασήσουν. Δεν υπάρχει πίεση για φαγητό, ούτε περιορισμός στο χρόνο που αφιερώνεται στην εξέταση του φαγητού ή της ποσότητας που καταναλώθηκε. Ο έλεγχος ανήκει στο μωρό.

  Λίγα λόγια για την εκπαιδεύτρια

  gill

  Η Gill Rapley (Phd) έχει πάνω από 40 χρόνια εμπειρία στον τομέα της βρεφικής σίτισης. Ως επισκέπτης υγείας και σύμβουλος θηλασμού, ενθάρρυνε συχνά τους γονείς που αντιμετώπιζαν προβλήματα άρνησης φαγητού να επιτρέψουν στο μωρό τους να τραφεί μόνο του – με μεγάλη επιτυχία. Το 2002, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άλλαξε τη συνιστάμενη ελάχιστη ηλικία για στερεές τροφές στους έξι μήνες, η Gill Rapley πρότεινε ότι οι δεξιότητες σίτισης των τυπικά αναπτυσσόμενων μωρών αυτής της ηλικίας σήμαιναν ότι οι πουρέδες και το τάισμα με το κουτάλι δεν ήταν απαραίτητα. Συνέχισε να διερευνά αυτήν την ιδέα στις μεταπτυχιακές της σπουδές (2002) και στο διδακτορικό της (2015) και να μιλάει και να γράφει γι’ αυτήν. Η Gill έχει συν-συγγράψει πολλά βιβλία για γονείς, καθώς και έχει συνεισφέρει σε πολλά βιβλία, ακαδημαϊκά περιοδικά και κείμενα. Το θεμελιώδες βιβλίο της, Baby-led Weaning: Helping your baby to love the good food, γραμμένο με την Tracey Murkett, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Η δουλειά της έχει εμπνεύσει γονείς και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο και υπήρξε ο καταλύτης για μια πληθώρα περαιτέρω έρευνας. Το πιο πρόσφατο έργο της είναι μια συνεργασία με την Jill Rabin, MS, για να εξηγήσει πως προσαρμόζεται το BLW για μωρά που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σίτισης. Η Gill είναι παντρεμένη, έχει τρία παιδιά και ένα εγγόνι και ζει στο Κεντ της Αγγλίας. Έχει δικό της ιστότοπο ονόματι, www.rapleyweaning.com , ενώ είναι ενεργή στο Twitter ως @gillrap.

  Ευχαριστούμε το Baby Led Weaning Ελληνική Ομάδα για την στήριξη και την συνεργασία.