Αυτισμός και Επιλεκτική Σίτιση
Τα άτομα στη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) συχνά παρουσιάζουν αυξημένη επιλεκτικότητα σίτισης/επιλεκτικές διατροφικές συμπεριφορές. Αν και τα ακριβή αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά, έχουν προταθεί αρκετοί παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτό:
Αισθητηριακές ευαισθησίες: Τα άτομα με ΔΑΦ μπορεί να έχουν αυξημένες αισθητηριακές ευαισθησίες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την αντίληψή τους για τη γεύση, την υφή, την όσφρηση, ακόμη και την εμφάνιση του φαγητού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αποστροφή για ορισμένα είδη τροφίμων, ειδικά εκείνα με έντονες γεύσεις, υφές ή μυρωδιές.
Ρουτίνα και ομοιότητα: Πολλά άτομα με ΔΑΦ παρηγορούνται από τη ρουτίνα και την προβλεψιμότητα. Οποιαδήποτε απόκλιση από τις τακτικές διατροφικές τους συνήθειες μπορεί να είναι ενοχλητική και να οδηγήσει σε απροθυμία να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα, με αποτέλεσμα μια περιορισμένη και επαναλαμβανόμενη διατροφή.
Δυσκολία με τις μεταβάσεις: Μερικά άτομα με ΔΑΦ παλεύουν με μεταβάσεις και αλλαγές στο περιβάλλον τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στα τρόφιμα, όπως η δοκιμή νέων ή άγνωστων τροφίμων, που οδηγούν σε αντίσταση ή αποφυγή νέων τροφίμων.
Στοματικές κινητικές δυσκολίες: Ορισμένα άτομα με ΔΑΦ μπορεί να έχουν δυσκολίες με ορισμένες κινητικές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των στοματικών κινητικών δεξιοτήτων, γεγονός που τους καθιστά δύσκολο να διαχειριστούν ορισμένες υφές ή τύπους φαγητού, με αποτέλεσμα να προτιμούν συγκεκριμένες υφές που είναι πιο εύκολο να διαχειριστούν.
Θέματα άγχους και ελέγχου: Το άγχος και η ανάγκη για έλεγχο είναι κοινά σε άτομα με ΔΑΦ. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να επεκταθούν στις διατροφικές τους συνήθειες, οδηγώντας σε μια προτίμηση για οικεία τρόφιμα όπου νιώθουν περισσότερο έλεγχο και αποφεύγοντας άγνωστα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν άγχος.
Περιορισμένη κοινωνική αλληλεπίδραση: Οι δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία μπορεί να οδηγήσουν σε προκλήσεις στην κατανόηση της κοινωνικής πτυχής του φαγητού, όπως η ιδέα της δοκιμής νέων φαγητών σε ένα κοινωνικό περιβάλλον,που μπορεί να συμβάλει στην προτίμηση για συγκεκριμένα τρόφιμα.
Γιάννης Γιάννακας, Λογοθεραπευτής/Λογοπαθολόγος και ιδρυτής Talk the Talk CY
Γιάννης Κανάκης, φοιτητής εργοθεραπείας και αρθρογράφος στις σελίδες Talk the Talk CY και Σύνδρομο Άσπεργκερ
Όλο το περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο προστατεύεται από νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων και όλα τα δικαιώματα διατηρούνται. Για οποιαδήποτε χρήση του περιεχομένου μας, λάβετε προηγούμενη γραπτή άδειά μας. Η μη εξουσιοδοτημένη χρήση, αναπαραγωγή ή διανομή του περιεχομένου μας απαγορεύεται. Για να ζητήσετε άδεια ή να ρωτήσετε σχετικά με τη χρήση περιεχομένου, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@talkthetalkcy.com.